Financieël onafhankelijk

5 tips om financieel onafhankelijk te zijn en te blijven

5 tips om financieel onafhankelijk te zijn en te blijven

Wie zou er nu niet graag financieel onafhankelijk willen worden? Het goede nieuws is dat financieel onafhankelijk worden in principe voor iedereen mogelijk is. Wel is het belangrijk om goed op je uitgaven te letten en om te proberen zoveel mogelijk geld over te houden.

Leef schuldenvrij

Wanneer je financieel onafhankelijk wilt worden is het in bijna alle gevallen nodig om je mindset te veranderen. Over het algemeen ben je geneigd om naar je inkomen te gaan leven. Kun je een mooi huis en een dure auto betalen dan doe je dat ook.

Wel staat hier tegenover dat je dan in de meeste gevallen heel je leven hard voor al die luxe moet werken. Wil je eerder stoppen met werken dan zul je echt andere keuzes moeten maken. Leef daarom schuldenvrij. Geld lenen kost echt veel geld!

Inzicht in je uitgaven

Weet je precies waar jij je geld aan uitgeeft? Wanneer je financieel onafhankelijk wilt worden is het heel belangrijk om te weten wat je uitgaven precies zijn. Maak daarom een duidelijk overzicht van al je vaste uitgaven.

Let goed op of de uitgaven die je doet wel echt nodig zijn. Online kan je handige huishoudboekjes vinden waar je al je uitgaven in naast elkaar kunt zetten. Op die manier zie je al snel hoeveel geld je maandelijks nodig hebt om van te leven.

Passief inkomen

Wil je in de toekomst financieel onafhankelijk worden, dan is het belangrijk dat je nu al zorgt voor genoeg vermogen. Je kan dit doen door hard te werken en het extra geld wat je verdient opzij te zetten.

Een slimme manier om ervoor te zorgen dat je in de toekomst niet op een houtje hoeft te bijten is het genereren van een passief inkomen. Dit houdt in dat je geld voor je werkt. Iedere maand komt er geld binnen zonder dat jij daar nog iets voor hoeft te doen.

Meer sparen

We leven in een tijd waarin de pensioengerechtigde leeftijd steeds verder opschuift. Veel mensen dromen ervan om eerder met pensioen te kunnen. Hoe meer je iedere maand overhoudt, hoe eerder je kunt stoppen met werken.

Stel je voor dat je nu 30 jaar bent. Als je het voor elkaar krijgt om iedere maand de helft van je maandsalaris op een spaarrekening te zetten kan je wanneer je de leeftijd van 47 jaar bereikt hebt al met pensioen gaan.

Kies voor een vermogensbeheerder

Wil je graag financieel onafhankelijk worden, dan kan het verstandig zijn om een vermogensbeheerder in de arm te nemen. Deze specialist zorgt ervoor dat je geld op de juiste manier belegd wordt.

Met de vermogensbeheerder spreek je af wat je doel is, welke risico’s je bereid bent te nemen en wat de kosten zijn die je moet betalen. Nadat je dit gedaan hebt zal de vermogensbeheerder voor je aan de slag gaan.

meer te weten komen

Een must

onafhankelijk

Wat moet je doen