Financieël onafhankelijk

Wat moet je doen om financieel onafhankelijk te zijn

Wat moet je doen om financieel onafhankelijk te zijn

Hoe heerlijk moet het zijn om niet meer afhankelijk te zijn van je salaris. En wat te denken van niet meer te hoeven tobben over je pensioengerechtigde leeftijd. Zou het niet fantastisch zijn om eerder met pensioen te kunnen gaan?

Veel mensen denken dat financieel onafhankelijk worden niet voor hen is weggelegd. Toch is financieel onafhankelijk worden echt niet alleen voorbehouden aan miljonairs of beleggers. Ook voor jou is het mogelijk om financieel onafhankelijk te worden.

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Financieel onafhankelijk zijn wordt ook wel FIRE genoemd. Dit woord heeft niets te maken met vuur maar wel om eerder met pensioen te kunnen gaan. Het is niet nodig om hiervoor rijk te worden. Wat wel nodig is, je moet genoeg verdienen zodat je niet tot je pensioen hoeft te werken.

Of het voor jou ook mogelijk is om financieel afhankelijk te worden hangt af van een aantal factoren. Ten eerste stel je jezelf de vraag hoeveel geld je nodig hebt om maandelijks rond te kunnen komen. Lukt het niet om iedere maand wat te sparen dan gaat financieel onafhankelijk zijn lastig worden.

Mocht het je wel lukken om minimaal 25 % van je maandinkomen te sparen, dan is het goed mogelijk dat je na een periode van ongeveer 30 jaar al financieel onafhankelijk bent. Dit kan je zelf eenvoudig uitrekenen:

● Kijk na hoeveel je maandelijks aan vaste lasten kwijt bent

● Vermenigvuldig dit bedrag met 12

● Deel de uitkomst door 0,04 (4 % is het gemiddelde rendement)

● Bereken nu hoeveel je per maand moet sparen om vermogen op te bouwen

Stel je voor dat je maandelijks 2500 euro aan vaste lasten kwijt bent. Tel je dit bij elkaar op dan zijn je vaste lasten per jaar 30.000. Deel je dit vervolgens door 0,04 is de uitkomst 750.000. Dit is het totaalbedrag wat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn.

Financieel onafhankelijk worden

Het belangrijkste om financieel onafhankelijk te worden is hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Kijk daarom goed na wat je vaste lasten precies zijn. Kijk waar je op zou kunnen besparen. Probeer niet iedere maand al je geld op te maken maar houd jezelf aan een bepaald budget.

Mocht je openstaande schulden hebben zoals een lening of hypotheek, probeer deze dan versneld af te lossen. Heb je eenmaal een leuk bedrag op je rekening staan, kies er dan voor om met dit geld te gaan beleggen. Zo haal je snel meer rendement uit je vermogen.

meer te weten komen

Een must

onafhankelijk