Financieël onafhankelijk

Is financieel onafhankelijk zijn een must?

Is financieel onafhankelijk zijn een must?

Wie financieel onafhankelijk wil worden weet dat hiervoor een aantal stappen gezet moeten worden. Financieel onafhankelijk worden is niet voor iedereen een must, maar het kan wel een groot voordeel zijn om langer van je pensioen te kunnen genieten.

Heb je kinderen dan kan het lastig zijn om te werken aan financieel onafhankelijk zijn. Dit komt omdat je eerder met je kinderen bezig bent om hun financiële toekomst goed te regelen. Ook als je schulden hebt of niet goed met geld om kunt gaan lijkt financieel onafhankelijk worden onmogelijk.

Veel mensen die horen dat iemand financieel onafhankelijk is, denken dat je dan de loterij gewonnen hebt of een andere financiële meevaller heeft gehad. Toch is dit in de meeste gevallen niet aan de orde.

Financieel onafhankelijk zijn betekent simpelweg dat je genoeg geld hebt om jezelf de rest van je leven van een inkomen te voorzien. Voor sommige mensen kan dit moment al aangebroken zijn terwijl ze pas in de 30 zijn.

Waarom wil je financieel onafhankelijk worden?

Een van de eerste redenen waarom mensen graag financieel onafhankelijk willen worden is dat je veilig bent. Je hoeft je geen zorgen te maken over inkomstenverlies. Zou je worden ontslagen of als je niet meer kunt werken kan je gewoon blijven leven zoals je gewend was.

Nog een reden waarom mensen graag financieel onafhankelijk willen worden is dat ze met vervroegd pensioen willen gaan. Ook het bedrijf waar je werkt, je collega’s en jouw tevredenheid met je huidige baan zijn aan verandering onderhevig.

Is financieel onafhankelijk worden moeilijk?

Steeds meer mensen doen hun best om financieel onafhankelijk te worden. Toch zijn er niet veel mensen bij wie dit ook daadwerkelijk lukt. Hiervoor zijn een aantal redenen die ervoor zorgen dat niet iedereen op een eenvoudige manier financieel onafhankelijk kan worden.

Tegenwoordig hebben we over het algemeen te weinig vrije tijd. De spaarzame vrije tijd die we wel hebben brengen we liever niet door met persoonlijke uitgaven bekijken. In plaats daarvan doen we in onze vrije tijd liever dingen die we leuk vinden.

Ook gebrek aan kennis is een reden waarom financieel onafhankelijk worden niet voor iedereen is weggelegd. Om je financiën op de juiste manier te beheren dien je over voldoende kennis te beschikken. Daarnaast heb je ook nog een goede planning nodig. Wie echt financieel onafhankelijk wil worden moet daar veel voor over hebben!

meer te weten komen

onafhankelijk

Wat moet je doen