Financieël onafhankelijk

Wanneer ben je echt financieel onafhankelijk?

Wanneer ben je echt financieel onafhankelijk?

Wie financieel onafhankelijk wil worden zal ongetwijfeld weten wat de term FIRE betekent. Deze trend is overgewaaid uit Amerika. De letters FIRE staan voor Financially Independent, Retire Early. Met andere woorden, financieel onafhankelijk, eerder met pensioen.

Bijna iedereen heeft er wel oren naar om financieel onafhankelijk te worden. Voor de een wil dit zeggen dat er geld genoeg is zodat er nooit meer gewerkt hoeft te worden. Een ander vindt het belangrijk om vrij te zijn en te kunnen doen wat je wilt.

Het is bijna onmogelijk om het er niet mee eens te zijn dat financieel onafhankelijk zijn geweldig is. Financieel onafhankelijk worden is een echte levensstijl. Het draait erom dat je nu dingen doet waar je later gelukkig van zult worden.

Wat is FIRE?

De basisgedachte van FIRE is financiële onafhankelijkheid in welke vorm dan ook. Bij FIRE ligt de focus op flexibiliteit en keuzevrijheid. Het gaat erom dat je minder kan gaan werken in plaats van dat je niet meer hoeft te werken.

Om FIRE te worden heb je als doel om 25 keer je jaaruitgaven bij elkaar te sparen. Dit houdt in dat je genoeg vermogen moet hebben opgebouwd om de kosten van 25 jaar levensonderhoud te kunnen dekken. Zijn je lasten per jaar 15.000 euro, dan heb je om financieel onafhankelijk te zijn dus 300.000 euro nodig.

FIRE worden gaat zowel over je kosten als over rendement. Met 300.000 euro vermogen en een rendement van 5% heb je per jaar 15.000 euro. Kom je niet aan een vermogen van drie ton dan kan je ook voor een positieve cashflow zorgen.

Een positieve cashflow houdt in dat je inkomsten hebt waar je niet langer voor hoeft te werken. Een paar voorbeelden van positieve cashflow zijn huurinkomsten, rente of dividend. Kortweg uitgelegd, door te investeren kan je later in je levensonderhoud voorzien.

Waarom willen mensen FIRE worden?

De reden om FIRE te worden is voor iedereen weer anders. Voor de een is het belangrijk om later te kunnen genieten van een goed pensioen. Een ander wil graag boeken gaan schrijven en dit kunnen doen zonder last te hebben van geldzorgen.

Een ding wat geldt voor iedereen die graag financieel onafhankelijk wil zijn is dat je ervoor zorgt dat je nooit meer afhankelijk bent. Je hoeft niet meer uren in de file te staan om werk te gaan doen waar je totaal geen zin meer in hebt.

meer te weten komen

Een must

Wat moet je doen